HIPERPIGMENTACIJE (FLEKE)

 

Šta su hiperpigmentacije?

Hiperpigmentacije su kožne promene koje nastaju kao posledica nepravilnog nagomilavanja pigmenta (melanina) na različitim delovima tela, a najčešće na licu, rukama i dekolteu tj. mestima najizloženijim sunčevom zračenju. Promene pogađaju kako žene tako i muškarce svih etničkih grupa i uzrasta. Iako se najčešće mogu uočiti kod ljudi srednjeg i starijeg životnog doba, danas se sve više uočavaju i kod mlađe populacije.

 

Veruje se da je uzrok tome neumereno izlaganje sunčevim zracima i solarijumima. Pojačana proizvodnja melanina takođe može biti uzrokovana i nasleđem, starenjem i hormonalnim promenama te upalnim procesima na koži.

 

U svakodnevnoj praksi se najčešće srećemo sa 3 tipa hiperpigmentacija:

 

LENTIGO (staračke fleke, fleke od sunca) – iako se najčešće sreću kod starije populacije nisu direktna posledica starenja već hroničnog izlaganja UV zracima.

 

POSTINFLAMATORNE HIPERPIGMENTACIJE (PIH) – posledica su povrede kože te mogu nastati nakon akni, psorijaze, opekotina ili sličnih mehaničkih i termičkih povreda kože.

 

MELAZMA – nastaje kao posledica hormonskih promena u organizmu te se često sreću u toku ili nakon trudnoće, tokom hormonske terapije, u menopauzi ili primene oralnih kontraceptiva.

 

Kako izgleda tretman u Xenia Centru?

Nakon konsultacije i razgovora se lekarom tretman se izvodi IPL aparatom savremene generacije renomiranog svetskog brenda Syneron Candela. U najvećem broju slučajeva se rade 2 – 4 tretmana u razmaku od 4 – 6 nedelja. Rezultati su vidljivi već nakon prvog. U toku samog tretmana postoji osećaj blagog peckanja, a regija koja se tretira reaguje crvenilom koje brzo prolazi. U toku naredne dve nedelje pigment biva resorbovan od strane organizma i eliminisan kroz proces perutanja povšnih slojeva kože. Izmedju tretmana bitna je zaštita od sunca antisolarnim kremovima i eventualno korištenje krema sa izbeljujućim supstancama (hidrokinon, kodžik kiselina, azelaična kiselina, arbutin) koje savetuje lekar u zavisnosti od konkretnog slučaja.

Poklon za 08. mart 2019

 

 

Radno vreme Xenia Centra:

ponedeljak - petak: 12h-20h

 

mob. +381 64 648 21 14

           + 381 11 32 31 790

Krunska 7/1   Beograd

 

 

Generalni zastupnik:

 

Xenia na FB: