Dermatohirurgija - Elektrohirurgija

Radiotalasne intervencije predstavljaju savremen način brzog i pouzdanog uklanjanja svih promena na koži (bradavice, papilomi, meki fibromi, keratoze, ksantelazme…). Prednost radiotalasa je u tome što se svaka promena uklanja u potpunosti samo jednom intervencijom i što za razliku od klasičnih metoda nema recidiva niti ožiljaka.
 

Koje promene se najčesće uklanjaju radiotalasima?


Bradavice (Verrucae vulgaris, Verrucae planae) – izrasline na koži, grublje od okolne kože na dodir sa neravnom površinom i najčešće su boje okolne kože. Bradavice izaziva humani papiloma virus (HPV). Mogu biti i tamnije boje, u nivou kože ili čak glatke što zavisi od njihovog tipa i lokalizacije na telu pacijenta.

Papilomi (Papilloma cutis) – poznati i kao “viseće bradavice“, najčešće se javljaju na vratu, u predelu pazuha, na gornjem delu trupa i očnim kapcima. Mogu biti pečurkastog ili kupastog oblika, veličine od 1 do 3 mm, boje normalne kože do tamno braon. Obično ne daju nikakve tegobe osim u slučaju hronične iritacije ili povrede kada dolazi do njihove inflamacije, naglog rasta i bolova. Predisponirajući faktori za pojavu papiloma su gojaznost, hormonski disbalans i hronična iritacija. Obzirom na virusno poreklo postoji mogućnost samostalnog širenja po telu sa jednog mesta na drugo (autoinokulacija) i prenošenja virusa osobama sa kojima je oboleli u bliskom kontaktu.

Aktinične keratoze (Keratosis actinica) – površne lezije koje se vidjaju na suncu izloženim regijama – licu, grudnom košu, šakama, ušnim školjkama, koža glave kod muškaraca bez kose. Aktinične keratoze se smatraju prekanceroznim promenama i imaju potencijal da se razviju u spinocelularni karcinom te ih zbog toga ih treba tretirati. Tipično se vide kao jedna ili više manjih crvenih ili braonkastih fleka (makula) na koži, često sa perutanjem na površini.

Seboroične keratoze (Keratosis seborrhoica) – benigne promene kože koje se najčešće javljaju u srednjem i starijem životnom dobu. Okrugle i ovalne makule, jasno ograničene, žućkaste i mrke boje i somataste površine. One se postepeno pretvaraju u uzdignute, papilomatozne tvorevine koje dostižu dijametar i do dva-tri centimetra. Promene su obično multiple, retko pojedinačne, često simetrično raspoređene u seboroičnim predelima lica, grudi i leđa, ali i na koži abdomena i velikih pregiba.

Ksantelazme (Xantelasma Palpebrarum) – žućkaste naslage u obliku pločica oko očiju. Ranije se mislilo da je uzrok formiranja ksantelazmi povećan nivo holesterola u krvi i poremećaj metabolizma masti, ali je dokazano da ne postoji direktna uzročno – posledična veza već presudnu ulogu ima genetska predispozicija. Skidaju se jednom intervencijom u trajanju od 10-20 sekundi, potpuno bezbolno, beskrvno i bez ožiljaka.

Sebacealne hiperplazije (Hyperplasio saebacealis) – benigno, relativno često oboljenje lojnih žlezda koje se uglavnom sreće kod odraslih osoba. U pitanju su beličaste promene iznad nivoa kože koje se najčešće nalaze na nosu, obrazima i čelu, redje na drugim delovima tela.

 

Kako izgleda sama procedura skidanja promena?

 

Intervencija koja se radi nakon dejstva prethodno aplikovanog lokalnog anestetika i traje kratko, od svega par do nekoliko minuta, u zavisnosti od veličine i broja kožnih promena. Nakon uklanjanja, na mestima gde su bile promene nastaje prolazno crvenilo i u naredna 24 časa nastaje plitka, suva krasta koja nakon nekoliko dana otpada. Nakon intervencije klijentu se daju saveti o adekvatnoj kućnoj nezi i prevenciji.